100 de parcuri industriale există, în prezent, în România

Vineri, 1 octombrie a.c., în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942/2021, a fost publicat Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr. 1335/2021 privind acordarea titlului de parc industrial Societății CTPARK PSI SRL, pentru un teren în suprafață de 6,36 ha, situat în comuna Ghiroda (județul Timiș).

În prezent, cu proiectul care se va dezvolta în comuna Ghiroda, în România există 100 de parcuri industriale cu titlu acordat prin hotărâre a Guvernului sau ordin al ministrului (lista parcurilor industriale cu titlu și distribuția teritorială a acestora este disponibilă pe pagina de internet a MDLPA: https://www.mdlpa.ro/pages/ parcuriindustriale).

Politica parcurilor industriale a debutat în anul 2002, iar cele 100 de parcuri industriale cu titlu însumează 3.383 ha și au atras 1.518 operatori economici, care au în total 76.197 de salariați.

În baza titlului de parc industrial, operatorii economici care realizează investiții beneficiază de următoarele măsuri de sprijin:

  • scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;
  • scutire de la plata impozitului/taxei pe terenul și clădirile din parcul industrial;
  • scutiri, numai cu acordul autorităților administrației publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;
  • alte facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile administrației publice locale.

”Parcurile industriale reprezintă un instrument de dezvoltare locală, un motor al economiei, rolul Guvernului şi al autorităţilor administraţiei publice locale fiind acela de a stimula constituirea şi dezvoltarea acestor infrastructuri de afaceri, în scopul atragerii de investiții. Aceste inițiative, fie că aparțin autorităților administraţiei publice locale, fie unor investitori privați, trebuie susținute continuu întrucât sprijină relansarea economică prin crearea de locuri de muncă noi, atractive, care să diminueze fenomenul migrației la muncă în afara granițelor țării”, a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Felicitări și la mai multe!

sursă foto: Actual de Cluj – (Tetarom III-Bosch)