TETAROM a participat la „Săptămâna Inovației Macro-Regionale”

În perioada 26 – 30 Septembrie 2016, Tetarom, reprezentat de Directorul General Adjunct,  Dl.  Octavian Fodor  a participat la Săptămâna inovației macro-regionale, un training intensiv organizat sub umbrela IASP (Asociația Internațională a parcurilor Științifice) la Trieste, Italia.

IMG-20160928-WA0001Organizatorii – Centrul de Cercetare Comuna al Comisiei Europene si Parcul Științific  AREA a adus împreună participanți din 19 țări, aflate la răscrucea a trei macro-regiuni europene: cea a Dunării, Ionian-Adriatice și Regiunea Alpină”. Evenimentul a fost organizat și în colaborare cu Regiunea Autonomă Friulia Venezia Giulia, Centrul Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie, Elettra-Sincrotrone, Asociația Internațională a Parcurilor Științifice și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale.

Trainingul s-a focusat pe schimbul de experiență și cunoștințe între autoritățile locale și internaționale, oameni din mediul academic și financiar, profesioniști din zona transferului tehnologic și al inovației.

Discuțiile dintre experți și grupurile cointeresate au avut ca scop susținerea dezvoltării unui ecosistem inovativ competitiv în macro-regiuni. Worshop-urile și seminariile s-au adresat regiunilor cu interese comune datorită legăturilor economice și a includerii lor în strategiile macro-regionale.

Întâlnirile din prima zi au avut ca temă regiunile de inovare din cadrul Uniunii Europene, contribuția strategiilor macro-regionale la inovare, programe de cooperare și integrarea lor macro-regională.

Ziua a doua s-a focusat pe strategii de specializare smart pentru inovare și dezvoltare, de la concept la implementare.

In a treia zi discuțiile au continuat  în jurul zonelor de inovare, respectiv cele din parcurile științifice și tehnologice.

În cadrul prezentării Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice și Ariilor de Inovare (IASP), directorul general adjunct, domnul Octavian Fodor, a prezentat proiectul nostru, Tetapolis (subsidiara Tetarom), primul parc științific și tehnologic din Transilvania.

Tetapolis  va oferi dezvoltatorilor de noi tehnologii toate serviciile necesare unui mediu de cercetare construit la standarde internaționale, de la incubatoare de afaceri și servicii suport până la centru de conferințe și laboratoare de cercetare.

In zilele următoare seminariile s-au orientat către colaborarea între industrii, respectiv implicarea organizațiilor publice de cercetare.

Tot în cadrul programului a fost vizitat Centrul Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie și Elettra Sincrotrone. S-au ținut workshop-uri creative pentru identificarea nevoilor comune ale instituțiilor academice din regiune în contextul drepturilor la proprietatea intelectuală. S-au amintit opțiuni de comercializare a proprietății intelectuale, modele de transfer de cunostințe, s-a prezentat o analiză a portofoliului existent al bunelor practici de evaluare a transferului de active.

In ultima zi, tot în contextul drepturilor la proprietatea intelectuală, seminariile s-au focusat pe factorii cheie de succes ai managementului de transfer tehnologic, pe identificarea potențialilor cumpărători/parteneri, pașii de stabilire a contactului cu potențialii cumpărători, gestionarea unor relații de succes cu un potențial cumpărător (identificarea factorilor majori în definirea unei valorii reale și corecte a activelor proprietății intelectuale, definirea așteptărilor).

Cu un program complex și plin de resurse umane cu informații si experiențe valoroase, săptămâna de la Trieste a furnizat o perspectivă internațională asupra provocărilor la care este supus ecosistemul inovativ din cele trei macro regiuni, Dunării, Adriatic-Ionice și Alpine, precum și abordările cheie care au avut succes până în momentul de față și care sunt demersurile următoare pentru integrarea macro regională a programelor de cooperare.

In urma  participării la aceste seminarii, parcurile industriale Tetarom și  parcul științific și tehnologic Tetapolis, au obținut un plus de informații și susținere din partea entităților internaționale implicate în demersurile privind dezvoltarea unui ecosistem inovativ competitiv în cadrul macro-regiunilor.