MEGATENDINȚE ÎN ECOSISTEMELE DE INOVARE

 Asistăm la o nouă tendință nouă în ecositemele de inovare. Este necesar să ne adaptăm noilor provocări pe care lumea, tehnologia și societatea în general le prezintă.

Parcul Științific Tetapolis (Cluj),  a fost reprezentat de Directorul General Adjunct al TETAROM SA, Octavian Fodor, la cea de-a 40-a Conferință Mondială a IASP privind parcurile științifice și zonele de inovare, tema  principală fiind: „Megatendințe în ecosistemele de inovare: care sunt impacturile pentru STP și AOI?”

Megatendințele sunt definite ca forțe motrice pe termen lung care sunt observabile acum, pot fi experimentate de oricine în ciuda diferențelor regionale și, cel mai probabil, vor avea un impact global. Ele tind să fie stabile timp de cel puțin două decenii și robuste în fața eșecurilor  temporare. Experții din acest domeniu de cercetare se referă la 4 tipuri de viitor: posibil, plauzibil, probabil și preferat.

Construirea și gestionarea unui ecosistem eficient de inovare este o întreprindere majoră, iar factorii de decizie politică și practicienii în inovare pot studia și utiliza megatendințele pentru a lua decizii mai informate pentru viitor în lumea noastră complexă.

Parcurile științifice și zonele de inovare din întreaga lume funcționează fiecare în propriul context local și în cadrul propriului ecosistem regional de inovare, dar toate se confruntă cu aceleași megatendințe globale.

Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au numărat:

  • De la asistență medicală la bunăstare: dezvoltarea de soluții inovatoare de sănătate
  • Colaborare pentru o populație îmbătrânită  ca o consecință a  scăderii ratei natalității (servicii inovatoare care susțin un proces de îmbătrânire activ și sănătos  astfel încât persoanele în vârstă să își dezvolte continuu abilitățile și să rămână participanți activi în societate.
  • Inovare urbană – Creșterea masivă a populației urbane este prezisă de-a lungul secolului 21, zonele urbane devenind mai mari, mai complexe și interconectate, iar în orașe vor trebui rezolvate unele dintre cele mai importante provocări globale ale secolului nostru. A fost menționată tendința de urbanizare prin prisma cartierelor de inovare urbană, cu o privire asupra caracteristicilor lor definitorii, a dezvoltării lor și abordării microorașelor și modului în care acestea pot fi îmbunătățite prin proiectarea urbană care pune accent pe densitate, reziliență și durabilitate.
  • Mediu antreprenorial – Modul în care diferitele medii antreprenoriale identifică oportunități pe baza megatendințelor: accelerarea cercetării, conceptele de spațiu de lucru partajat care îmbunătățesc performanța și starea de bine a angajaților și parteneriate multidisciplinare cu mecanisme de sprijin specializate specifice sectorului.
  • Cercetare și dezvoltare (R&D) în domeniul aerospațial – Inovațiile aerospațiale și comercializarea de succes a cercetării și dezvoltării depind în prezent de eficacitatea integrării tehnologiei (Ex. IA, sisteme autonome, materiale, robotică) cât și de alinierea strategică a jucătorilor deeptech (din domeniul comercial, academic și de cercetare).
  • Orașul Alb – Districtul de inovare ecosistem economic inclusiv  (geneza și dezvoltarea cartierului de inovare al orașului alb „White City” ca un exemplu de parteneriat puternic între administrația locală, mediul academic și afaceri.
  • Creștere și durabilitate  în structurile de tip parcuri științifice și arii de inovare – leadership prin exemplu. Recentul impuls pentru durabilitate este o reacție la schimbarea mediului, care include căutarea creșterii economice fără degradarea resurselor naturale. S-au abordat strategii și mecanisme cheie pe care Parcurile Științifice și Tehnologice/Ariile de Inovare le folosesc atât pentru a deveni ei înșiși mai durabili, cât și pentru a sprijini companiile din ecosistemul lor să devină mai durabile, inclusiv zonele de protecție naturală.

Octavian Fodor:

„Conferința a fost una de succes, prin prisma lucrurilor învățate de la cei care deja au avut succes cu proiectele unor parcuri științifice de top modial, prin contactele stabilite și prin disponibilitatea tuturor celor prezenți de a colabora cu noi. Parcul Științific și Tehnologic TETAPOLIS se pregătește să aducă în Cluj modele de bune practici implementate de partenerii săi din IASP, marcând un mare plus în domeniului C&D și inovării din Cluj-Napoca și Transilvania”.