„Când ai încetat să mai fii copil, ai murit demult”
(Constantin Brâncuși)
În anul centenarului, Tetarom SA și-a propus să susțină financiar și să se implice în mai multe acțiuni menite să contribuie la aniversarea acestui moment unic în istoria neamului nostru și a Statului Român modern.
Pe lângă implicarea în 2 proiecte dedicate acestui an: „Clujul în România Unită 1918-2018” și „România 1918 – Marea Unire” (Documentele Marii Uniri), Tetarom SA va mai susține și evenimente publice sau manifestări aniversare: evenimente folclorice, tradiționale, dedicate conservării obiceiurilor românești.
Unul dintre acestea este organizat chiar de compania noastră prin Asociația Sportivă Tetarom și vizează conservarea jocurilor tradiționale românești. Acest eveniment se desfășoară în cadrul „Olimpiadei Tetarom”, organizat în parteneriat cu: Federația Română de Oină, Asociația Română și cea Europeană pentru Jocuri și Sporturi Tradiționale, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca, YTA Events.
Nu cred ca este cineva din generația mea sau din cele de după mine, născute în general înainte de revoluție, care să nu își aducă aminte cu nostalgie de jocurile copilăriei care ne scoteau pe toți „în drum” și ne făceau să uităm de toți și de toate, până ce se lăsa înserarea. Frumusețea acestor jocuri a transcens lumea satului românesc, unde ele au luat naștere și au fost aduse și la oraș de către cei dezrădăcinați din lumea traiului bucolic de la țară. Vuia ulița de strigătele noastre războinice și larma copiilor spinteca liniștea proverbială a satului. Era atâta voie bună și frumusețe în jocurile noastre, că cred că și Dumnezeu zâmbea! Aceste jocuri nu sunt decât expresia fericirii și a spiritului liber al omului care, chiar și în vremuri de restriște (calamități, războaie, urgii), găseau resurse nebănuite în a se încuraja și motiva să meargă mai departe, să lupte (chiar dacă sub forma unui joc), să se convingă că viața merită trăită!
Aceste jocuri vechi, tradiționale, au evoluat și stau azi la baza unor sporturi celebre în lumea întreagă cu mii de suporteri (baseball, fotbal, handbal, oină, etc.), sporturi bine organizate în federații afiliate la comitete olimpice și organizații internaționale în domeniu, dovadă că obiceiurile bune se păstrează! Atunci, merită conservate!
Dintre jocurile românești tradiționale pe care noi, Tetarom-ul, împreună cu partenerii noștri, le promovăm și încercăm să le prezervăm, vă putem aminti:
- Rațele și vânătorii
- Castel
- Oină
- Baba oarba
- Lapte gros
- De-a v-ați ascunselea
- Țară, țară, vrem ostași,
- Flori, fete sau băieți
- Poarca
- Popicu’ ( acest „baseball românesc”)
Evenimentul prin care vă invităm pe toți cu mic cu mare, copii, tineri ori cei aflați la vârsta senectuții, să îl urmăriți, va avea loc în data de 21 iunie, ora 13.00 în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”- Secția în aer liber.
Vă așteptăm cu drag!
Viorel Găvrea
Director general TETAROM SA
sursă foto: wikipedia