O vorbă din bătrâni spune că dacă nu știi cine ești nu știi încotro te îndrepți! Este adevărat.
Este esențial să-ți cunoști istoria, limbă și obiceiurile. Folclorul este cea mai vie dovadă a existenței unei nații. Transmis din generație în generație, cu mândrie, cu drag, prin viu grai dar și prin obiceiuri, prin costume populare de o frumusețe inegalabilă, acesta stă mărturie de-a lungul anilor că poporul acesta are o vechime, o istorie, o identitate.
Noi la Tetarom iubim tradiția, portul popular, muzica tradițională românească și nu numai și sprijinim ori de câte ori putem evenimente culturale inedite care cultivă frumosul în general și conservă ceea ce este autentic.
Ce poate fi mai frumos decât două sute de oameni adunați la un loc, îmbrăcați în straie de sărbătoare, care cântă și joacă așa cum o făceau odată străbunii lor!
O explozie de culori, de modele unice, ii cusute cu grijă, ilice, ițari, opinci, căciuli, brâie împodobite, toate diferite și de o frumusețe rară, care îți iau ochii și îți taie respirația! Cine nu știe de ce frumoasa ie românească este patrimoniu UNESCO își poate răspunde odată ajuns la Casa Dansului Românesc!
Muzică veselă, săltăreață, lentă, tristă, interpretată de instrumentiști unul și unul, veniți din diferite zone folclorice ale țării, cântându-și cu fală melodiile specifice zonei lor: Câmpia Transilvaniei, Banat, Bihor, Făgăraș, Maramureș,
Sibiu, etc.
Ceea ce este și mai îmbucurător este faptul ca tineri, copii și bătrâni deopotrivă se reunesc să sărbătorească frumusețea portului și a muzicii populare românești din toată țara, o dată pe lună. Se îmbracă frumos în straie tradiționale, cusute de bunicile lor cu mâini de aur, sau achiziționate de la meșterii populari și joacă cu drag până la epuizare.
Nu există fețe triste, obosite, chiar dacă efortul este considerabil. Joacă, râd, chiuie și cântă până când se luminează de ziuă și se întorc acasă fericiți că au petrecut o seară alături de prieteni și au simțit ceea ce simțeau odinioară bunicii noștri când se adunau la horă în sat: bucurie, liniște sufletească, mulțumire!