Fostul nostru coleg până nu demult, Eugen Guțiu, a realizat (folosindu-se doar de tutoriale de pe internet!) trei imprimante 3D, dar cel mai important proiect al său, deocamdată, rămâne cel al unei proteze pentru mână.
Eugen Guțiu are 27 de ani și în prezent este masterand al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), fiind pasionat de mic de tehnică si inovație.
“Imprimanta 3D printează obiecte din plastic strat cu strat, fiecare strat măsurând 0,25 milimetri. Se face întâi exteriorul, după care se umple interiorul. Construirea primei imprimante a durat șase luni, a fost mai complicată calibrarea, iar la celelalte a durat mai puțin. Piesele le-am comandat din Hong Kong și China, modelul fiind luat de pe un site specializat. Am construit imprimantele de la zero. Cu aceste imprimante vreau să aduc ceva nou pe piață, să fac lumea sa înțeleagă că există ceva mai bun decât un strung sau o freză. Se pot printa piese complexe din plastic la un preț redus, cum ar fi jucării, logo-uri pentru firme, vaze de flori, mici obiecte decorative din plastic, suporturi pentru cărți de vizită”, explică colegul nostru.
„Ideea principală ar fi, a fost și o să fie, să facem o proteză ieftină pentru oamenii care și-au pierdut o mână sau au alte probleme. Ar urma să coste aproximativ 800 de lei. Asta în condițiile în care prețul pieței la o proteză simplă este 1.500 de lei”, a mai adăugat Eugen.
La proiectarea protezei, Eugen a lucrat două luni, iar apoi după trei săptămâni a fost printată. Proteza suportă până la 50 de kilograme și este confecționată dintr-un plastic special.
Ca planuri de viitor, Eugen se gândește să facă alte două tipuri de proteze: o variantă mai ieftină, accesibilă tuturor celor cu probleme, dar și o proteză complexă, care să funcționeze pe bază de senzori.